Edifici de petites dimensions, que a les façanes segueix l'estil propi de Martinell. En efecte, aquestes es divideixen en tres registres: l'inferior és un sòcol de pedra; el segon, una parament blanc on s'obre la porta d'accés, coronada d'obra de maó vist, i un gran finestral apuntat també de maó vist, amb pilarets que el subdivideixen verticalment; el tercer registre correspon a la cornisa de la teulada, feta també d'obra vista, amb un seguit d'arcuacions cegues. La coberta és d'encavallades de fusta i la teulada és a dues vessants. El maó vist es repeteix a les pilastres cantoneres i a les finestres laterals.
En un costat de la nau, hi ha un petit claustre amb arcs de mig punt.Edifici de petites dimensions, que a les façanes segueix l'estil propi de Martinell. En efecte, aquestes es divideixen en tres registres: l'inferior és un sòcol de pedra; el segon, una parament blanc on s'obre la porta d'accés, coronada d'obra de maó vist, i un gran finestral apuntat també de maó vist, amb pilarets que el subdivideixen verticalment; el tercer registre correspon a la cornisa de la teulada, feta també d'obra vista, amb un seguit d'arcuacions cegues. La coberta és d'encavallades de fusta i la teulada és a dues vessants. El maó vist es repeteix a les pilastres cantoneres i a les ...
Notícies històriques
La cooperativa agrícola esva constituir el 2 d'abril de 1919. El projecte inicial, encarregat a Cèsar Martinell, era més ampli que no pas el que es va construir, ja que l'edifici havia d'acollir un celler i un molí d'oli: havia de tenir dues naus paral·leles i una de transversal posterior adossat a una de les naus paral·leles, articulades totes tres per un pati d'arcs de mig punt.
El desembre de 1919, ja estava construït el molí i es va deixar per a més endavant la construcció del celler. Tanmateix, la maquinària per elaborar el vi es va instal·lar a l'edifici del molí, i els cups es van situar al subsòl, fora de l'edifici, que el 1929 es van cobrir amb un edifici sense valor patrimonial.
En aquest edifici, la Mancomunitat hi instal·là la seva estació olivarera dins d'un local de 225m2 a més dels cups de la secció de viticultura.
Els anys cinquanta i seixanta s'hi afegiren altres dependències.
Aquesta cooperativa proveeix d'adobs i oli i comercialitza vi, fruita seca i cereals. Tot i que la producció d'oli és l'objectiu central de la cooperativa, fins a final de segle XX, s'hi va continuant produint vi.
El 2000, l'arquitecte reusenc Josep Huguet Monné hi va iniciar obres de restauració; el 2004, la Cooperativa li encarregà el projecte executiu de la nau del celler tal com l'havia projectat Martinell, però aquesta vegada tampoc no es va fer l'obra.La cooperativa agrícola esva constituir el 2 d'abril de 1919. El projecte inicial, encarregat a Cèsar Martinell, era més ampli que no pas el que es va construir, ja que l'edifici havia d'acollir un celler i un molí d'oli: havia de tenir dues naus paral·leles i una de transversal posterior adossat a una de les naus paral·leles, articulades totes tres per un pati d'arcs de mig punt.
El desembre de 1919, ja estava construït el molí i es va deixar per a més endavant la construcció del celler. Tanmateix, la maquinària per elaborar el vi es va instal·lar a l'edifici del molí, i els cups es van si...
Anys
Obra
1962
Reforma del molí d'oli
1962
6 tines per al vi
1971
Nou molí d'oli
1971
3 tines per al vi
Documentació
Nom Arxiu
Lloc
Comentari
Cooperativa del camp
l'Albi
Plànols del projectes del celler i del Molí d'oli per C. Martinell i Brunet.
Referències bibliogràfiques
Autor
Any
Títol
Bohigas, Oriol
1973
Reseña y catálogo de la arquitectura modernista
Lacuesta, Raquel
2009
Catedrals del vi: arquitectura i paisatge
Lladonosa, J.
1986
Història de la vila de l'Albi i la seva antiga baronia